2024. Május 5. Vasárnap Györgyi napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

2018-02-20 15:09:00


Még sötét van, amikor kilépek az Élni jó ház kapuján. Beindítom az autót, szemben velem a szomszéd szintén járatja a motort. Lassan olvad a jéggé fagyott pára. Még vissza kell mennem, mert Lezi, a kutya szétfeküdte a Vöröskeresztnek szánt ruhákat. Gyorsan fel a lányok szobájába, ahol a fonott kosár tetején egy nagy kék nejlon zsák. Lehozom, sietős mozdulatokkal visszatúrom a megunt nadrágokat, dzsekiket, jé, itt egy szép fehérnemű, vajon miért dobta ki Katus? Zsebembe gyűröm, s újra az autóhoz lépek, amely még mindig a ház előtt olvadozik. Beülök, hat óra tizenhét percet mutat az óra, a szomszéd már elment. Még éppen csak hogy kilátok az autó ablakán, kinn halványak az árnyak, mégis élesebb minden, bentről azonban csak homályosan látni, olyan ez, jut eszembe, mint amikor a lelkünk/pszichénk/valamink megakadályozza, hogy a valóságot lássuk. Csak valamit látunk, ami akár része is lehet a valóságnak, de hát igen. Tükör által homályosan. Míg ezen elmélkedem, kétszer megcsúszik az autó. Jeges az út. Nem veszem komolyan, gyorsan hajtok, sietnem kell, késésben vagyok. Elhagyom Szárt, kikanyarodom az egyesre. Néhány száz méter után egy fel-felvillanó lámpa megállít. Baleset, mondja a férfi. Nem lehet elkerülni? kérdezem, és kiszállok a kocsiból. Int, hogy nem, és telefonján beszélni kezd, az utat magyarázza. Egy autót látok az árokban, egy másik, egy fehér előttem áll, másodikként érkeztem a helyszínre. A szomszéd lép mellém. Megdöbbenek.
Csak nem te?
De igen, válaszolja, láthatóan megviselt állapotban. A kocsiban ketten nagyon szarul vannak, egy férfi kizuhant a másik autóból, amelyik elénk vágódott. Szerintem annak már mindegy, teszi hozzá. Annak a férfinek. Aki az útesten fekszik, magyarázza.
Meredten állok. Fázni kezdek.
Visszaülök a kocsiba, s nagyon lassan megfordulok, az egyre hosszabb kocsisor mellett visszakanyarodom a faluba. Zokogni kezdek, hogy nem lehet, hogy annak a férfinak, aki talán öt perce még viccelődött valamin, vagy épp csak álmodozott valamiről, vagy egy kiflit majszolt, ennyi volt ez az új esztendő. Meg az is eszembe jut, hogy vajon a szívében élt-e Jézus. Sírok, közben meg hálás is vagyok Lezinek, hogy kifeküdte a ruhákat. Majd egy zsoltár néhány sora bukik ki belőlem, Az ember napjai a fűhöz hasonlók, virul, mint a mező virága, de kis szellő, s már vége van: a hely is elfeledte, ahol addig állt. Ám az Úr kegyelme mindörökre az igazakkal van, s igazságossága fiaik fiaival. Ezt, azon a napon - egészen halkan - többször elmondom. Később megtudom, hogy a balesetben négyen haltak meg. 

(Írta: Konkoly Edit elnijohaz.hu)


2018-02-20 13:47:13

Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra jelölték dr. Püski Lászlót, a Nádudvaron praktizáló házi- és üzemorvost, aki a püspökladányiaknak és a bárándiaknak is ismerős lehet. Püski doktor Bárándon járt általános iskolába, középiskolai tanulmányait a püspökladányi Karcacs Ferenc Gimnáziumban végezte, orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerezte.

1937-ben Szent-Györgyi Albertnek ítélték oda az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat Magyarországon végzett kutatásainak elismeréseként. A 80 éves évforduló alkalmából, a „Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány” létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amelyet minden évben, munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak szeretne adományozni, akiket a szakmai zsűri mellett a pácienseik is érdemesnek tartanak arra.
A szavazási időszak alatt, azaz 2018. feb-uár 19. és 2018. március 30. között a jelölt orvosokra lehet leadni a voksokat.
A szavazási időszak alatt a szentgyorgyialbertorvosidij.hu oldalon naprakészen nyomon követhető a szavazás legfrissebb eredménye.
A szavazás során a szavazónak meg kell adnia saját nevét és e-mail címét.
A jelölt orvos nevét, esetünkben dr. Püski Lászlóét, kiválaszthatja a legördülő listából. Az online szavazással hozzásegíthetjük az elismeréshez!

Szavazni a következő linken lehet: szentgyorgyialbertorvosidij.hu


2018-02-18 16:50:46

A karcagi Brain Drain zenekar kooperatív dalt készített FNT és a 16 éves Drégelyvári Adriennel karöltve, (A képen az előadók Karcag város címerével) melynek központi témája a lokálpatriotizmus. A különleges stílusházasságból született mű olyan embereket is megcéloz, akik eddig nem hallottak a zenészek munkájáról. A dal videoklippel debütált 2018.január 27-én és rengeteg emberhez eljutott már most.
Brain Drain – egy karcagi rockzenekar, akik bátran szeretnek határokat feszegetni a lágyabb, akusztikus vonaltól egészen a keményebb metal zenéig. A zenekar legismertebb dalai között található a „Jégbe fagyva”, „Ócska harc”, valamint egy JetA feldolgozás is „Két emelet között” címmel. Legutóbb 2017-ben jött ki egy 5 számos kislemez „Két világ határán” címmel.
FNT – eredeti nevén Finta Zsolt – egy karcagi rapper, aki dalaiban sűrűn hangoztatja Karcag városához való szoros viszonyát, lokálpatriótaként írja saját szerzeményeit. Legismertebb dalai a „Keletről jött” és a „Ne számold”, 2017 nyarán pedig egy trap stílusú lemezzel jelentkezett „Kettős látás” címmel.
Adri – Drégelyvári Adrienn – egy új reménység a könnyűzene területén, Törőcsik István (Brain Drain) volt tanítványa, akinek ez az első könnyűzenei felvétele.
A háromföld.hu megkeresésére Törőcsik István az alábbiakat nyilatkozta:
„Egy régi ötlet valósult meg ezzel a dallal. Régóta álmodtunk már Nagy Petivel arról, hogy egyszer más stílusvilágot képviselő előadókkal egyesítsük erőinket. FNT munkásságát már régóta figyeltük, több alkalommal is összehozott az élet vele. Adri pedig vagány és bevállalós csaj volt már az általános iskolában is, ahol tanítok, ugyanakkor rendkívül muzikális beállítottságú. Amikor megkerestem a közös dal kapcsán, azonnal igent mondott és érdemben két nap alatt saját világára faragta a neki szánt részeket. Igazi pozitív hozománya az egésznek az, hogy újonnan szövődtek barátságok. A felvétel pillanatában már tudtuk, hogy ez egy megosztó dal lesz – első sorban a mi közönségünk részéről –, de nem baj, ha az embereket véleménynyilvánításra sarkalja. Ezek is mi vagyunk, meg akartuk mutatni, hogy a rock zenén kívül más stílusban is tudunk alkotni.”

A klip stábja


A dal linkje: https://youtu.be/MOmBoDwobuQ
A zenekar elérhetősége: www.facebook.com/braindrainmusic
FNT: www.facebook.com/fnt59


2018-02-15 18:36:45

Változó női és férfi szerepek. Egy nő is legyen domináns, eredményes és versenyképes? Legyen minden anya amazon sikernő is egyben? A férfiak közben elnőiesednek? Mi a nők és a férfiak dolga a világon? Megadja-e az egyház a választ mindezekre, vagy mindenki maga találja meg saját identitását? Gyertek és beszélgessünk a változó női és férfi szerepekről!
Akiket faggathatsz:

                                              
                     Arany Barbara - református lelkésznő     Asztalos Richárd - evangélikus lelkész

                                                   
                       Kiss László - görög katolikus pap                Reznek Ádám - római katolikus pap


2018. február 19. hétfő 19.00–től.  Helyszín: Bakelit Music Café, Debrecen, Kossuth u. 21. 


2018-02-15 12:06:03

Másodszor látom a fiút leszállni a Kelenföldi pályaudvaron, az Élni jó háztól ötven kilométerre. Már a vonaton is csak a képernyőt bámulja és aztán, hogy belebújik a kabátjába, s nem kapcsolja ki a laptopot, újra. Hátizsákja a vállán, egyik kezében ügyesen egyensúlyozva a gép, mesefilm megy rajta, japán, óvatosan lépked a négyes metró lépcsőjén.
Bevallom, megdöbbenek.
Másnap reggel újra látom a fiút, mozdulatai ugyanazok, a film is.
Negyednap a vonaton húsz és harminc közötti fiú filmet néz, japán rajzfilmet.
Mellettem a metrón egy jól öltözött harmincas bújik a telefonjába, filmet néz, megint a japán rajzfigurákkal. Szemben velünk fiatal férfiak meredten bámulják az apró képernyőjüket, fejükön fülhallgató.
Emlékszem, amikor tizenéves voltam, a fiúkat bámultam a buszon. Néha egy-egy elkapott tekintet, ha tetszett, álltam a nézését, ha kevésbé, kibámultam az ablakon. Az egyik szerelmemmel az utcán ismerkedtem meg, diák voltam, könyvet árultam a könyvhéten. Odajött, néztük egymást. Beszélgetni kezdtünk. Címet kért, másnap megjelent, becsöngetett. Nem volt még telefonunk, vezetékes sem. Papírcetlik voltak, meg igazi levelek, és az emlékezet.
Barátaim ugyanígy ismerkedtek, némelyek a villamoson, buszon. Valamelyikből házasság lett - gyerekekkel. Házasságaink néha hangosak voltak, néha szelídebbek, némelyek ölelésekkel teliek, némelyek hidegebbek. Jól-rosszul szerettük a másikat és önmagunkat. Akik eljutottak Istenhez, azoknak könnyebb volt akkor is megölelni a társukat, ha az épp bántotta őt.
Egy mese jut eszembe. A királyról, aki folyton fázott, s bár annyi mindent pakoltak a tűzre, ő folyamatosan didergett. Már mindent kivágtak a szolgái, szóló szőlőt, mosolygó barackfát, erdőket, a házak tetejét is leszedték, mindent elfűtöttek, hiába. Végül egy kislány lépett a király elé, rá nézett, és megszólította. Beszélgetni kezdtek. Ez a személyes kapcsolat, ami végül felolvasztotta a király szívét. Hirtelen melege lett. Már ő is adni szeretne, figyelmet, meleget, ételt. Nincs szüksége többé külső melegre, mert a szívében ébredő szeretet (melege) helyrebillentette az életét.(Írta: Konkoly Edit elnijohaz.hu)


2018-02-13 14:18:09

Csikos Sándor színművész 1941-ben született Karcagon, édesapja Kisgazdapárti parlamenti képviselő volt. 1957-ben kirúgták a karcagi gimnáziumból, és a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett, ahol akkor nagyon élénk diákélet volt. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1965–1969 között a Miskolci Nemzeti Színház, 1969–1972 között az Irodalmi Színpad, 1972–1974 között a debreceni Csokonai Színház, 1974–1975 között a győri Kisfaludy Színház, majd 1975–1984 között ismét a Csokonai Színház tagja. 1984–1993 között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja, 1990–1993 között igazgatója. 1993 óta ismét a Csokonai Színház tagja.

1979–1984 között a debreceni Színjátszó Stúdió beszédtanára, de 1994 óta oktat a debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatán is. 2009-ben DLA fokozatot szerzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Díjai: Jászai Mari-díj (1987) Kazinczy-díj (1995) Csokonai-díj (1998) A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2004) Debrecen Kultúrájáért-díj (2007) Pro Urbe Debrecen díj (2010) Érdemes művész (2012) Debrecen díszpolgára (2016) Kiváló művész (2017) Mensáros László-díj (2017)


2018-02-15 18:36:15

A karcagi Szent Pál Marista Általános Iskola diákjai és nevelői évek óta hagyományosan színes farsangi felvonulással és kiszebáb égetéssel búcsúztatják a telet, a farsangi időt. Ebben az évben február 13-án, kedden 11:00-kor vonulnak végig a városközpontban és a Múzeum parkban ér véget a fergeteges mulatság. Mindenkit szeretettel várnak! Az alábbi videón a 2014-es felvonulást idézzük:


2018-02-04 17:13:18

2018. február 17-én 19:00–től a Megtesülés Templomban (Debrecen, Bórbíró tér 9.) A belépés díjtalan!

A Gemma Énekegyüttes 20 éve alakult Budapesten, akkori tagjai a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola diákjai voltak. Az együttes művészeti vezetője a kezdetektől Tóth Márton. Az évek során az énekesek száma 14-re bővült, színesítve-bővítve a közös hangzást és zenei nyelvet. Repertoárjukat főként a régizene és a kortárs zeneirodalom adja, ám kitekintésként szívesen nyúlnak más műfajokhoz is; a barokk vagy a jazz világa sem áll távol tőlük.

Az énekegyüttes rendszeresen koncertezik, többségében szakrális helyszíneken, templomokban, de a különböző fesztiválok, koncertsorozatok, versenyek szereplőjeként világi színpadokon is megjelenik itthon és külföldön egyaránt.

Tervezett műsor:
Giovanni Pierluigi da Palestrina: Missa Papae Marcelli – Kyrie
Iacobus Gallus: Pater noster
Orlandus Lassus: Domine, Dominus noster
Robert White: Lamentation of Jeremiah part I.
Josquin des Prez: Inviolata á 12
Giovanni Pierluigi da Palestrina: Missa Papae Marcelli – Sanctus
Henry Purcell: Hear my prayer
Gyöngyösi Levente: Missa ’Lux et origo’ – Kyrie
Trond Kverno: Ave maris Stella
Ola Gjeilo: Northern Lights
Maurice Duruflé: Ubi caritas
William Walton: Set me as a Seal
Horváth Márton Levente: O vos omnes
Gyöngyösi Levente: O Maria, noli flere
Gyöngyösi Levente: Missa ’Lux et origo’ – Sanctus
Thomas Tallis: O nata lux

(forrás: www.gemmachoir.hu)


2018-01-29 14:30:36

A Cséri Lajos Hagyományőrző és Művészeti Alapítvány kuratóriuma és Cséri Lajos (a képen) alapító szervezésében és meghívására születésnappal egybekötött baráti találkozóra került sor 2018. január 27-én, szombaton Sárrétudvariban. Cséri Lajos érem- és szobrászművész 90. születésnapján köszöntötték a budapesten élő rokonai, barátai, a sárrétudvari lakosok.

A megjelenteket Guba Péterné az alapítvány kuratóriumának elnöke üdvözölte.

Gyenge Dorottya (balról) és Guba Laura (középen) verselt.

Az ünnepségen Mélykúti Iloda előadóművész és újságíró Költő Nagy Imre és Radnóti Miklós egy-egy költeményét mondta el a születésnapos tiszteletére.

Ezt követően személyes hangú beszédek következtek, majd Kiss Tibor Sárrétudvari polgármestere köszöntötte az ünnepeltet és adta át Guba Péterné elnökkel és Gyengéné dr. Lévai Adrienn jegyző asszonnyal közösen Sárrétudvari község ajándékát.

Cséri Lajos több köztéri alkotást adományozott a településnek. Érmeiből, valamint portréiból, kisplasztikáiból gyűjteményes kiállítás látható Sárrétudvariban, melynek minden darabját a falunak ajándékozta. 2008-ban a település díszpolgárává választották. 


2018-01-26 07:46:30

2018. február 20-án, kedden 17:00-kor Szabó Miklós tart ételkóstolóval egybekötött előadást a földesi Karácsony Sándor Közösségi Házban Anglia, avagy a ködös Albion címmel. Részvételi hozzájárulás 500.-Ft/fő, mely az ételkóstolást is tartalmazza. A részvételi szándékot február 16-ig jelezni kell a +36-30/598-8915-ös telefonszámon.


Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
767778798081828384858687888990
919293949596979899100101102103104105
106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135
136137138139140141142143144145146147148149150
151152153154155156157158159160161162163164165
166167168169170171172173174175176177178179180
181182183184185186187188189190191192193194195
196197198199200201202203204205206207208209210
211212213214215216217218219220221222223224225
226227228229230231232233234235236237238239240
241242243244245246247248249250251252253254255
256257258259260261262263264265266267268269270
271272273274275


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu